İSTANBUL PERDER , İL GIDA TARIM MÜDÜRLÜĞÜ İLE İŞBİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRİYOR.

  • 19/10/2017

İstanbul Perakendeciler Derneği Üyeleri ile İstanbul İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü ve ilçe müdürleri “ Denetimlerde Uygulama Farklılıkları ve Yasal Değişiklikler ” konulu panelde bir araya geldi. Gıda perakende sektörünün yaşamış olduğu sıkıntı ve sorunlarına çözüm aramak, yasal değişiklikler hakkında bilgi almak ve uygulamalarda yaşanan sıkıntıları dile getirmek üzere İstanbul PERDER, İstanbul İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle Limak Hotel’de bir kahvaltılı söyleşi programı düzenledi.

Programının açılış konuşmasını İstanbul PERDER Başkanı Sayın Ramazan Ulu gerçekleştirdi. Sayın Ulu, perakendeciliğin en önemli sivil toplum kuruluşlarından biri olduklarını vurguladı. Dernek üyesi 45 market zincirinin 1506 şubede vatandaşın kaliteli ve sağlıklı ürüne en uygun fiyata ulaşabilmesi için çalıştığının altını çizen Ramazan Ulu, şöyle devam etti: “Marketlerimizde 28 bin 750’nin üzerinde personel istihdam ediyoruz. Ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan işsizliğin çözümüne sunduğumuz katkıdan dolayı gururluyuz. Fazladan bir gencimizi istihdam ordusuna kattığımızda en az o kardeşimiz kadar biz de mutlu oluyoruz. İstanbul’un yerli marketleri olarak bir taraftan da yöresel ürünlerimizin korunmasına büyük önem veriyoruz. yöresel ürünlerimizin, halkımızın alın terinin fabrikasyon ürünler karşısında ezilmesini istemiyoruz. Bu konuda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın da desteklerini bekliyoruz.” dedi.

Ardından İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sayın Ahmet Yavuz Karaca konuştu. Sayın Karaca, 2017’de yaptıkları denetimler hakkında bilgi verdi. İstanbul’da yaklaşık 107 bin işletme bulunduğunu bildiren Karaca, şunları söyledi: “107 bin işletmenin 51 bin 65’i satış yeri. Bunların da 23 bin 200’ünü irili ufaklı market ve benzeri işyerleri oluşturuyor. Yılbaşından bu yana yapılan 135 bin denetimin 26 binini söz konusu market ve benzeri işyerlerinde gerçekleştirdik. Denetim yaptığımız firmaları önce uyarıyoruz. Dikkate almayanlara yasanın öngördüğü şekilde ceza kesiyoruz. Yaklaşık 10 bin firmaya kesilen iradi para cezalarının üçte birini kayıt dışılık, üçte birini ise son kullanım tarihi geçmiş ürünlerin raflarda tutulması oluşturuyor. Burada bir konunun altını çizmek isterim. Son yıllarda denetlenen işyeri neredeyse üçe katlandığı halde ceza uygulananların sayısı hemen hemen değişmedi. Marketlerimizin ve diğer işyerlerimizin mevzuata uyum konusundaki çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Denetimlerde idari para cezası uygulamak zorunda kaldığımız işyeri oranının giderek daha da düşeceğine inanıyorum. “ dedi. Konuşmasının ardından İstanbul PERDER Başkanı Sayın Ramazan Ulu, katılım ve katkılarından dolayı Sayın Ahmet Yavuz Karaca’ya teşekkür plaketi taktim etti. Konuşmaların ardından “ Denetimlerdeki Uygulama Farklılıkları ve Yasal Değişiklikler” konulu panele geçildi.

İstanbul Ticaret Odası Perakende Ticaret Meslek Komitesi Başkanı ve İstanbul PERDER Üyesi İsa Albayrak’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde İstanbul PERDER’i temsilen Özen Perakende Grup Başkanı ve İstanbul Perder Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cemal Özen, Üçler Market Kurucu Ortağı ve İstanbul PERDER Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Parlak ve Mopaş Marketleri Genel Müdürü ve İstanbul PERDER Yönetim Kurulu Üyesi Reşat Narman , İstanbul Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nü temsilen ise Veteriner Hekim Azmi Yüksel, Adnan Altıparmak,Ziraat Yüksek Mühendisi Nihal Atmaca Taner, Gıda Yüksek Mühendisi Nurcan Bakır Özata, Handegül Aytuna Yalçın, Gıda Mühendisi Süheyla Ecem Gür ve Seher Sibel Ceyhan panelist olarak yer aldı.

Panelde perakende sektörü temsilcileri tarafından özellikle üzerinde durulan ve altı çizilen konu İstanbul PERDER ile İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün işbirliği içinde, sektörü birlikte geliştirmek yönünde çalışmasını güçlendirmek oldu. İstanbul PERDER Üyeleri, tüketici sağlığını korumak yönündeki amacın ortak olduğunu, dolayısıyla bu ortak amaç çerçevesinde denetimlerin sektörü geliştirmeye yönelik olması gerektiğini belirtti. İstanbul PERDER Üyeleri, işbirliğinin güçlendirilmesi adına yasal düzenlemelerle ilgili perakendecilerin daha hızlı ve daha anlaşılır şekilde bilgilendirilmesi yönünde ortak bir sistem geliştirilmesi önerisinde bulundu. Denetimcilerin yorumlamasına bağlı olarak ilçelerdeki cezai uygulamalar arasında farklılık olduğunu dile getiren İstanbul PERDER Üyeleri, sokak tezgâhları, semt pazarları gibi yapıların hızlı tüketim ürünlerini, halk sağlığını olumsuz etkileyecek şartlarda satışa çıkarmasına rağmen marketlere uygulanan denetimden uzak olmasının da diğer bir çözüm bekleyen konu olduğunu iletti. Geleneksel ve Türk damak kültürünü gelecek kuşaklara taşıyacak bazı ürün gruplarını desteklemek istediklerini ancak bu konularla ilgili yasal düzenlemelerde sıkıntılar olduğunu vurgulayan İstanbul PERDER Üyeleri, Avrupa ülkelerindeki uygulamaların kendi yerel damak kültürlerini desteklemek adına daha esnek olduğunu hatırlattı. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Yetkilileri, İstanbul PERDER’in iki kurum arasındaki iletişimi artırmak yönündeki önerisine son derece olumlu yaklaştı ve İstanbul İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, hem ortak toplantı sayısının artırılması hem de İstanbul PERDER Üyeleri’nin firma temsilcilerinin yasal düzenleme oldukça özel toplantılarla bilgilendirilmesi yönünde bir çalışma başlatacaklarını belirtti. Perakendecilerin üzerinde durduğu diğer bir konu olan denetimcilerin iletişime daha açık olmasıyla ilgili özellikle eğitimlerin sayısını artırarak kendilerinin de geliştirme yönünde çalışmalarının olduğunu aktaran İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Yetkilileri, sokak tezgahları ve semt pazarları konusunda ise bu alanlardaki denetimlerin belediyelerin yetkisi altında olduğunu ancak konuyla ilgili sıkıntıları bildiklerini, belediyelerle ve kolluk kuvvetleriyle daha sık bir araya gelerek onların bu yöndeki farkındalıklarını artırmak yönünde çalıştıklarını aktardı. Geleneksel ve yerel ürünlerin desteklenmesinde yasal mevzuatların esnetilmesiyle ilgili dile getirilen görüşlere istinaden ise bu kapsam altında değerlendirilecek yerel üreticilerin gelişimine kendilerinin de memnun kalacağını aktaran İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Yetkilileri, halk sağlığını tehdit etmeden Avrupa’daki yerel üreticilere uygulandığı ölçülerde belirli esneklikler getirilebileceğini, bu konuda önerilere açık olduklarını, ortak bir sunum hazırlayıp bunun bakanlığa iletilebileceğini belirttiler. Panelde ayrıca kısa süre önce değişen Çig Süt Tebliği ve son iki yıl içinde çeşitli geliştirmeler yapılan paketlemeyle ilgili yasal düzenlemelerde perakendecilerin yapması gerekenlerle ilgili bilgiler de aktarıldı.