Ette ucuzluk için KDV indirilsin

İstanbul, 3 Temmuz (DHA) - İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (İstanbul PERDER) Başkanı Ramazan Ulu, et ithalatı yerine KDV’nin yüzde 1’e çekilmesinin eti yüzde 7 daha ucuzlatabileceğini söyledi. İstanbul PERDER Başkanı Ramazan Ulu, et ithalatı tartışmalarıyla ilgili yaptığı açıklamada, et ithalatında gümrük vergisini düşürmenin tüketiciye indirim olarak yansımayacağını aksine yerli üreticiyi küstüreceğini savundu.

Yüzde 1 KDV ile aldıkları eti vatandaşa yüzde 8 KDV ile sattıklarını söyleyen Ramazan Ulu, “KDV oranı bizim alışımızdaki gibi tüketiciye satışta da yüzde 1 uygulansa et fiyatı otomatik olarak yüzde 7 ucuzlayacak. Bir başka deyişle kıyma ve kuşbaşının kilogramını en az 3 TL daha düşük fiyatla halkımıza yedirebileceğiz” dedi. Ramazan Ulu, Türkiye’nin bir tarım ve hayvancılık ülkesi olduğunu, çözümün ithalatta aranması yerine yerli kaynaklara ve üreticimize yönelinmesi gerektiğine dikkat çekti. Ulu şunları söyledi: “Önceki yıllarda da denenen ithalat formülü, hiçbirinde beklenen sonucu vermedi. Bize göre kalıcı çözüm için KDV oranlarının gözden geçirilmesi gerekiyor. Marketlerimize et yüzde 1 KDV ile giriyor. Mevzuat gereği biz vatandaşa yüzde 8 KDV ile satıyoruz. Bu uygulama hem bizim muhasebe yükümüzü artırıyor hem de vatandaşın eti daha pahalı yemesine yol açıyor. Maliye Bakanımız Naci Ağbal’ın gündeme getirdiği, İHKİB ile BMD gibi sektörel kuruluşların da destek verdiği reform paketiyle bu konu düzenlenebilir ve ette KDV oranı tüketiciye satışta da yüzde 1 olarak uygulanabilir. Düzenleme bugün yapılırsa tüm marketler yarın sabah eti halka yüzde 7 daha ucuza satma imkânı bulacak. Bir başka deyişle kıymanın ve kuşbaşının kilogramını en az 3 TL daha düşük fiyatla halkımıza yedirebileceğiz.” Kırmızı etin temel tüketim maddelerinden biri olduğunun altını çizen Ramazan Ulu, önerilerinin sadece tüketiciyi değil, yerli üreticiyi de koruyacağını sözlerine ekledi.

Et ürünlerinin yüzde 8 ve yüzde 1 KDV’li fiyatları (KG/TL)

KDV    %8 KDV %1

Kıyma   42 39.06

Kuşbaşı 47 43.71

Biftek    56 52.08

Antrikot 70 65.10

Bonfile    90     83.70