Başkanımız Faruk GÜZELDERE, Şubat ayı enflasyon değerlendirmesi için Bloomberght ’ye konuk oldu.
Başkanımız Faruk GÜZELDERE, Şubat ayı enflasyon değerlendirmesi için Bloomberght’ye konuk oldu. TÜİK’in açıklamış olduğu 8,25 oranındaki gıda enflasyonunu değerlendirdi. Başkanımız yerel perakende sektöründe gerçekleşen gıda enflasyonunun ise 5,00 ve 5,50 aralığında gerçekleştiğini söyledi.
TÜİK’in açıklamış olduğu 8,25 oranındaki gıda enflasyonunu değerlendirdi.
Başkanımız yerel perakende sektöründe gerçekleşen gıda enflasyonunun ise 5,00 ve 5,50 aralığında gerçekleştiğini söyledi.
Enflasyon yükselişinde asgari ücret artışlarının ve yeni yıl zamlarının etkili olduğunu sözlerine ekledi.
Gıda enflasyonunda ürün gamında en çok artışın ise tereyağı, peynir ve sütte gerçekleştiğini belirten Başkanımız Güzeldere, burada artış sebebinin ise Ocak ayında Ulusal Süt Konseyi’nin yaptığı düzenlemeden kaynaklandığını söyledi.
Fiyatlarında artış olmayan salça, yumurta, çay ve sıvıyağ gibi ürünlere dikkat çekerek gelecek dönemlerde enflasyonun artış seyrinin daha düşük konjonktürde gerçekleşme beklentisinde olduğunu da belirtti.
Başkanımız, özellikle kırmızı et arzında sıkıntı yaşandığını, bu sıkıntının ise büyük üreticilerin çiftliklerde hayvanları tutmak suretiyle piyasada et arzı sıkıntısı meydana getirerek manipülatif fiyat artışına yol açtıklarını açıkladı.
Burada yerel perakende zincirlerinin önemine vurgu yapan Başkanımız, Et ve Süt Kurumu ile yaptığımız protokole dikkat çekti. Büyük üreticinin et fırsatçılığı yaparak spekülatif ortam oluşturmak suretiyle enflasyonu tırmandırıp tüketici mağduriyetlerine yol açtığını belirten Başkanımız, bu iş birliği sayesinde tüketici mağduriyetlerini gidermek adına Ramazan boyunca da hanelere ekonomik fiyatlarda et sunmaya devam edeceğimizi açıkladı.